Suroviny: 1 pohár (200 ml) kryštálového cukru, 7 vajec, 6 PL teplej vody,2 poháre polohrubej múky, 2 poháre maku (nepomletého),1/2 balíčka kypriaceho prášku.
PLNKA:
400 ml mlieka, 1 pohár kryštálového cukru, 1 Zlatý klas, 250 g masla.
POSÝPKA:
100 g posekaných vlašských orechov, 1 lyžica masla, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 2 lyžice kryštálového cukru.
Postup: 1.
Cesto: Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame dopenista, postupne pridáme sneh zo 7 bielkov, preosiatu múku s kypriacim práškom a nepomletý mak. Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme.
2.
Plnka: V mlieku rozmiešame 1 žĺtok, cukor, Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Keď vychladne, pridáme do nej zmäknuté maslo a vymiešame v mixéri. Väčšiu časť plnky natrieme na prvý plát cesta, prikryjeme druhým plátom a naň natrieme zvyšok.
3.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 lyžici masla, pridáme vanilínový a kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť (nie skaramelizovať). Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.