Marhuľový koláč s polevou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 29. 08. 2009

Suroviny: CESTO: 400 g polohrubej múky, 1 vrecúško sušeného droždia, 75 g cukru, 75 g zmäknutého masla, 250 ml vlažného mlieka, štipka soli. OBLOŽENIE: 600 g marhúľ, 1 vrecko smotanového pudingového prášku, 100 g cukru, 500 ml mlieka, 500 g kyslej smotany, 2 vajcia, 2 balíčky vanil. cukru.

Postup: 1. V miske rozmiešame múku s droždím, so soľou, s cukrom a maslom. Prilejeme mlieko a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté hodinu kysnúť. 2. Marhule umyjeme a rozpolíme. Podľa návodu na obale uvaríme puding s mliekom a cukrom. Zmiešame kyslú smotanu, polovicu cukru, žĺtky a vanilínový cukor. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka zapracujeme do smotanovej masy. 3. Vykysnuté cesto ešte raz prehnetieme a na vymastenom a pomúčenom plechu ho rozvaľkáme. Z cesta vytvarujeme dookola vysoký okraj. Na dno cesta natrieme puding a poukladáme polovice marhúľ. Na vrch rozotrieme smotanový krém. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry. elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 35 – 40 minút