Suroviny: NA 12 KÚSKOV; 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 150 g cukru, 50 g droždia, 100 g zmäknutého masla, 100 g hrozienok, 4 žĺtky, 1 vanilínový cukor, 150 ml sladkého červeného vína, 4 lyžice citrónovej šťavy, tuk na vymastenie formy.
POLEVA: 200 g práškového cukru, 3 lyžice sladkého červeného vína.
Postup: 1.
Droždie rozdrobíme, pridáme lyžicu cukru a asi 1/5 múky. Dolejeme vlažné mlieko tak, aby sme získali kvások konzistencie hustej smotany. Povrch posypeme múkou a necháme vykysnúť. Hrozienka zalejeme vriacou vodou, necháme niekoľko minút postáť a scedíme.
2.
Do kváska pridáme zvyšné mlieko, žĺtky, cukor, múku a zmäknuté maslo a 150 ml červeného vína. Vymiesime redšie cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky (keby bolo cesto príliš husté, treba pridať trocha mlieka). Hrozienka pridáme do cesta. Dôkladne vymiesime a necháme vykysnúť.
3.
Cesto vložíme do vymastenej bábovkovej formy s priemerom 23 cm. Dáme do rúry a pri teplote 160 °C pečieme 40 – 50 minút. Upečenú bábovku popicháme vidličkou a polejeme zmesou vína a citrónovej šťavy.
Poleva:
Cukor dôkladne vymiešame s vínom a polejeme bábovku. Necháme stuhnúť.