Pomarančová torta

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 29. 08. 2009

Suroviny: 6 vajec, 250 g práškového cukru, 1 pomaranč, 200 g hrubej múky, tuk a hrubá múka na vysypanie formy. PLNKA: 150 g masla, 150 g práškového cukru, 3 žĺtky, 1 pomaranč, 100 g olúpaných mandlí, 2 lyžice rumu, 1 pomaranč na ozdobenie, 30 g mandľových lupienkov.

Postup: 1. Cesto: Dve celé vajcia a 4 žĺtky vymiešame do peny s práškovým cukrom, pridáme postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu z jedného pomaranča. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý striedavo primiešame do cesta s preosiatou hrubou múkou. Do vymastenej a vysypanej tortovej formy nalejeme cesto a upečieme v mierne vyhriatej rúre. 50 minút 2. Plnka: Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme 3 žĺtky, postrúhanú pomarančovú kôru, olúpané pomleté mandle a rum. Dobre premiešame. 10 minút 3. Upečené cesto necháme vychladnúť, potom rozrežeme na polovicu a pokvapkáme pomarančovou šťavou. Jeden plát cesta potrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom cesta. Aj vrch a boky torty potrieme plnkou. Tortu dozdobíme pomarančovými mesiačikmi a mandľovými lupienkami. 20 minút elektrická rúra: 170 °C, teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3–4, čas pečenia: 35–40 minút