Bojnický závin

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: 300 g hladkej múky ,40 g kvasníc ,160 g masla ,30 g práškového cukru ,3 vajcia ,marhuľový džem ,tuk na potretie plechu .

Postup:1. Do preosiatej múky rozdrobíme droždie a tuhé maslo, dobre premiešame a vytvoríme mrveničku. 2. Pridáme práškový cukor, 1 vajce, 1 žĺtok a vypracujeme cesto. 3. Z cesta sformujeme guľu, ktorú zavinieme do čistej utierky. Utierku s cestom zavesíme na varešku a na dve hodiny ju ponoríme do studenej vody. 4. Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku 1 cm. Stred potrieme marhuľovým džemom a okraje cesta preložíme cez seba. 5. Závin preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme.