Maková torta s mandľovou posýpkou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: CESTO: 1 šálka kryštálového cukru (200 ml) ,3 žĺtky, 5 bielkov , 3 lyžice studenej vody,1 šálka nemletého maku ,1 šálka polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva. KRÉM: 1 balíček Zlatého klasu ,500 ml mlieka. 250 g masla ,2 žĺtky, 1 balíček vanilínového cukru,100 g práškového cukru, rum. POSÝPKA: 300 g olúpaných posekaných mandlí, 50 g masla ,pol šálky kryštálového cukru (100 ml).

Postup: 1. Cesto: Žĺtky s polovicou cukru vymiešame dopenista, ku koncu pridáme 3 lyžice vody. Z bielkov a zo zvyšku cukru vyšľaháme tuhý sneh. Mak zmiešame s preosiatou múkou a kypriacim práškom. Opatrne pridáme žĺtky so snehom a múku s makom. Tortovú formu (? 24 cm) vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a upečieme. 2. Krém: V 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas, zvyšok mlieka dáme variť. Do horúceho vlejeme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo dobre vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a 2 žĺtkami. Pridáme vychladnutý puding a vymiešame hladký krém. Upečený vychladnutý tortový korpus rozkrojíme na 3 časti. Každý plát poriadne pokvapkáme rumom a natrieme krémom. 3. Posýpka: Olúpané posekané mandle jemne opražíme na 50 g masla. Pridáme 100 ml (pol šálky) kryštálového cukru a miešame, až sa cukor skaramelizuje a vzniknú malé hrudky. Vrch torty posypeme skaramelizovanými mandľami.