Suroviny: CESTO: 1 šálka kryštálového cukru (200 ml) ,3 žĺtky, 5 bielkov ,
3 lyžice studenej vody,1 šálka nemletého maku ,1 šálka polohrubej múky,
pol balíčka prášku do pečiva.
KRÉM:
1 balíček Zlatého klasu ,500 ml mlieka. 250 g masla ,2 žĺtky, 1 balíček vanilínového cukru,100 g práškového cukru, rum. POSÝPKA:
300 g olúpaných posekaných mandlí, 50 g masla ,pol šálky kryštálového cukru (100 ml).
Postup: 1. Cesto:
Žĺtky s polovicou cukru vymiešame dopenista, ku koncu pridáme 3 lyžice vody. Z bielkov a zo zvyšku cukru vyšľaháme tuhý sneh. Mak zmiešame s preosiatou múkou a kypriacim práškom. Opatrne pridáme žĺtky so snehom a múku s makom. Tortovú formu (? 24 cm) vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a upečieme.
2. Krém:
V 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas, zvyšok mlieka dáme variť. Do horúceho vlejeme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo dobre vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a 2 žĺtkami. Pridáme vychladnutý puding a vymiešame hladký krém. Upečený vychladnutý tortový korpus rozkrojíme na 3 časti. Každý plát poriadne pokvapkáme rumom a natrieme krémom.
3. Posýpka:
Olúpané posekané mandle jemne opražíme na 50 g masla. Pridáme 100 ml (pol šálky) kryštálového cukru a miešame, až sa cukor skaramelizuje a vzniknú malé hrudky. Vrch torty posypeme skaramelizovanými mandľami.