Citrónový koláč

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: CESTO: 150 g zmäknutého masla ,80 g práškového cukru ,1 vajce, 200 g hladkej múky ,1 lyžica hrozienok ,štipka soli ,tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy, strukoviny na zaťaženie cesta(hrach alebo fazuľa). PLNKA: 3 vajcia ,150 g práškového cukru ,šťava a kôra z dvoch citrónov, 150 g roztopeného masla

Postup: 1. Cesto: Maslo vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vajce a preosiatu múku a vypracujeme cesto. 2. Do vymiešaného cesta pridáme umyté odkvapkané hrozienka. Cesto odložíme na niekoľko hodín do chladničky. 3. Cesto natenko vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú okrúhlu formu tak, aby vznikol 3-4 cm vysoký okraj. Formu s cestom opäť odložíme na pár minút do chladničky. 4. Z pergamenového papiera vystrihneme kruh veľkosti formy, položíme ho na cesto a nasypeme naň strukoviny (aby sa na ceste pri pečení netvorili bubliny). 5. Koláč vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 minút, potom formu vyberieme, odstránime papier a strukoviny. 6. Plnka: Vajcia a cukor vymiešame dopenista, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Opatrne (tenkým prúdom) prilejeme roztopené maslo a vypracujeme hladký krém. Krém navrstvíme na cesto. 7. Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 35 minút. Podávame vlažný.