Suroviny: CESTO: 150 g zmäknutého masla ,80 g práškového cukru ,1 vajce,
200 g hladkej múky ,1 lyžica hrozienok ,štipka soli ,tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy, strukoviny na zaťaženie cesta(hrach alebo fazuľa).
PLNKA: 3 vajcia ,150 g práškového cukru ,šťava a kôra z dvoch citrónov,
150 g roztopeného masla
Postup: 1.
Cesto: Maslo vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vajce a preosiatu múku a vypracujeme cesto.
2.
Do vymiešaného cesta pridáme umyté odkvapkané hrozienka. Cesto odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
3.
Cesto natenko vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú okrúhlu formu tak, aby vznikol 3-4 cm vysoký okraj. Formu s cestom opäť odložíme na pár minút do chladničky.
4.
Z pergamenového papiera vystrihneme kruh veľkosti formy, položíme ho na cesto a nasypeme naň strukoviny (aby sa na ceste pri pečení netvorili bubliny).
5.
Koláč vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 minút, potom formu vyberieme, odstránime papier a strukoviny.
6.
Plnka: Vajcia a cukor vymiešame dopenista, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Opatrne (tenkým prúdom) prilejeme roztopené maslo a vypracujeme hladký krém. Krém navrstvíme na cesto.
7.
Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 35 minút. Podávame vlažný.