Suroviny: bravčové pliecko (600 g) ,350 g očistených zemiakov ,50 g pokrájanej cibule ,70 g hladkej múky ,1 vajce , pol lyžice oleja , rasca, 2-3 strúčiky cesnaku ,mletá červená paprika ,mleté čierne korenie ,200 g údenej slaniny ,
soľ .
Postup: 1.
Umyté osušené bravčové pliecko rozkrojíme na veľký plát, jemne naklepeme, potrieme prelisovaným cesnakom, osolíme, okoreníme a posypeme sladkou paprikou (môže byť aj štipľavá).
2.
Plnka: Zemiaky najemno nastrúhame, necháme 15 minúť odstáť, prebytočnú vodu zlejeme a trocha vytlačíme. Pridáme najemno pokrájanú cibuľu, hladkú múku, vajce a olej, posypeme rascou, osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj pretlačený cesnak. Dobre vymiešame a plnku navrstvíme na pripravený plát mäsa.
3.
Mäso opatrne zrolujeme, osolíme a navrch poukladáme plátky slaniny. Rolku obtočíme kuchynskou niťou a preložíme na vymastený pekáč. Posypeme rascou, podlejeme vodou a zakryjeme alobalom. Pečieme pol hodiny, potom alobal odkryjeme a mäso dopečieme dočervena (asi 15 minút). Počas pečenia podlievame vodou.