Suroviny: Cesto: 5 vajec, 400 g práškového (alebo kryštálového) cukru,
1 balíček vanilínového cukru, 300 g hrubej múky, balíček kypriaceho prášku,
600 g nelúpaných jabĺk, 100 g mletých orechov, 100 g hrozienok, malinový alebo ríbezľový džem, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: 80 g Cery, 100 g čokolády na varenie, 1 lyžica oleja.
Postup: 1.
Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom do tuhej peny. Môžeme použiť elektrický robot (šľaháme asi 10 minút).
2.
Striedavo po lyžiciach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a postrúhané jablká. Primiešame hrozienka a pomleté orechy.
3.
Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Povrch cesta vyrovnáme stierkou a vložíme do mierne vyhriatej rúry.
4.
Upečený, ešte teplý koláč potrieme džemom.
5.
Čokoládová poleva: Tuk a čokoládu na varenie roztopíme nad parou, vymiešame a odstavíme. Primiešame lyžicu oleja, aby bola poleva lesklá.
6.
Polevu natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky.