Domáci krémeš

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 23. 10. 2009

Suroviny: 8 dcl mlieka * 2 žĺtky * 2 PL hladkej múky * 1 vanilkový cukor * 2 Zlaté klasy * 15 dkg práškového cukru * 2 PL rumu * 1 celé 250 g maslo * 1 balenie medových plátov * čokoláda na poliatie * 2 šľahačkové smotany * 2 stužovače smotany *

Postup: 1. Do mlieka nasypte vanilkový cukor.2. Ďalej pridajte 2 zlaté klasy.3. Na rade sú žĺtka.4. A naposledy dve polievkové lyžice hladkej múky.5. Varíme až do úplného uvarenia – t.j. stav, keď je puding riadne hustý a čo je veľmi dôležité, nechajte ho úplne vychladnúť.6. V druhej mise si vymiešajte maslo s 2PL lyžicami rumu alebo rumovou arómou a 15 dkg práškového cukru do peny.7. Spojte krémy. VŽDY – za každých okolností, aj keby boli riadne zaťažkávajúce, vždy pridávajte puding do masla a nie naopak. Takže puding primiešavajte so šľahačom na nízkych obrátkach pomaly po kôpke, až urobíte vynikajúci krém.-8. Začnite stavať krémeš. Iste ste si všimli, že v balení sú 4 kusy plátov, aj tento recept je na 4 kusy plátov, ja som v skutočnosti robila polovičnú dávku, čiže som použila iba dva kusy plátov. Na podnos, ktorý sa Vám zmestí do chladničky, dajte vedľa seba na dva medové pláty.9. Na to ponatierajte žltú plnku a dajte si záležať na krajoch, snažím sa vždy urobiť obdĺžnik a šikovne sa mi to podarí dvoma väčšími naberačkami na zákusky.10. V mise vyšľahajte 2 alebo 3 šľahačky s 2 alebo 3 stužovačmi. Záleží na Vás, či máte radi viac šľahačky alebo nie, ja dávam vždy až 3. Šľahačku neochucujem, pri jedení krémešu sa chute vynikajúco spoja.11. Na žltú plnku naneste šľahačku, pekne poupravujte a blížite sa ku koncu.12. Prikryte medovými plátmi....13. A polejte čokoládovou polevou.14. Zopár rád: Krémeš robte deň vopred, aby pláty nasiakli plnku a šľahačku, aby sa spojili, tak sa bude dať lepšie krájať. Aby ste nepopukali čokoládovú polevu, krájajte ho takto: dajte si zovrieť vodu, namáčajte si do nej ostrý tenučký nôž, utrite ho, aby bol suchý ale stále horúci, a pomaly si urobte jemnú linku, čokoláda sa začne topiť a môžete krémeš krájať. Ak naozaj vyšľaháte šľahačku so stužovačom, šľahačka vydrží vo vyšľahanom tuhom stave 2-3 dni za podmienky, že vydrží krémeš. A to asi nevydrží. Želám Vám dobrú chuť a určite sa Vám táto dobrôtka vydarí.