Suroviny: 1000 g hladkej múky, 5 zemiakov uvarených v šupke, 50 g droždia, 50 ml vody, rasca, cukor-do kvásku, kvások, soľ, masť na vymastenie plechu.
Postup: Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Múku dva razy preosejeme a vo väčšej nádobe vymiesime cesto z múky, olúpaných nastrúhaných zemiakov, soli, rasce a z droždia, ktoré sme nechali vykysnúť vo vlažnej vode . Nakoniec pridáme vodu, cca 600ml. Miesime aspoň 15 minút a podľa potreby pridávame vodu tak, aby sa cesto oddeľovalo od nádoby. Vymiesené cesto necháme prikryté čistou utierkou vykysnúť asi 60 minút na teplom mieste. Potom ho opäť zľahka premiesime, sformujeme a uložíme na vymastený plech. Potrieme vodou a vložíme do vyhriatej rúry, do ktorej dáme zvlášť nádobu s vodou, aby chlieb počas pečenia nevysychal. Pečieme asi 60 minút a upečený chlieb ihneď po vybratí z rúry potrieme studenou vodou.