Suroviny: 2 vajcia, 200 g práškového cukru, 80g tuku alebo oleja, 300g polohrubej múky, 300g nastrúhaných jabĺčiek, 1prášok do pečiva, 1kávová lyžička škorice, nastrúhanú citrónovou kôru, nasekané vlašské orechy a hrozienka namočené v rume. Môžeme pridať aj kandyzované ovocie.
POLEVA: 1 čokoládu na varenie a 1 kyslú smotanu.
Postup: Vajcia s cukrom a olejom vyšľaháme do peny, pridáme nastrúhané jabĺčka a múku zmiešanú so skoricou a práškom do pečiva. Prisypeme nasekané vlašské orechy, hrozienka a poprípade i kandované ovocie.
Naplníme do vymazaného a múkou vysypaného pekáča. Upečieme vo vyhriatej rúre doružova. Rozpustíme si čokoládu a do nej zamiešame za celý kelímok kyslej smotany. Nemusíte sa báť ono sa to nezrazí ! Krémom potrieme upečený koláč a na ozdobu ho môžeme posypať nasekanými orechami alebo strúhaným kokosom.