Bravčová panenka so slivkovou omáčkou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 06. 12. 2009

Suroviny: (pre 4 osoby): 800g bravčovej panenky, 100 g slaninky, 100 g sliviek, olej, griľovacie korenie. Omáčka: Koreňová zelenina- (100 g zeleru, 100 g petržlenu, 100g mrkvy),10 g cibule, 100 g brusiniek, divoké korenie-(bobkový list, celé čierne aj nové kornie, voňavé klinčeky, borievky), soľ, 2 dcl červeného vína, 100 g slivkového lekváru, 100 g sušených sliviek.

Postup: V panenke urobíme nožom kapsu a vyplníme ju sušenými slivkami, ktoré pred naplnením môžeme zabaliť do slaninky. Panenku okoreníme grilovacím korením a opečieme prudko ze všetkych strán – asi 2 min. Potom dáme panenku na pekáč a vložíme do vyhriatej rúry na 12 minut pri 210°C . Na omáčku si nakrájame na kocky koreňovú zeleninu a opečieme ju dozlatova. Pridáme divoké korenie a nakrájanú cibuľu. Znova necháme zarestovať . Po chvíli pridáme lekvár a zalejeme červeným vínom.( môžeme pridať aj 2 dcl vývaru ). Povaríme a precedíme. Ako príloha sa hodia varené zemiaky. Môžeme ich uvariť aj v šupke, nakrájať na plátky a potom opiecť na panvici s nasekanou kudrnkou. Pri servírovaní panenku pozdĺžne rozkrojíme, prelejeme omáčkou a pridáme opečené zemiaky.