"Živánská je slovenský národný recept a každá rodina má svoju verziu“ Suroviny: (pre 4 osoby):800g jahňacieho stehna ,čerstvé bylinky- (tymián, rozmarýn, petrželka), 200 ml oleja na napácovanie mäsa, 300g cibule, 150g oravskej slaninky, soľ, čersto zomleté čierne korenie. Na živánsku môžeme použiť aj bravčové mäso zo stehna, z pliecka alebo z krkovice. Môžeme pridať aj mäso z diviny napr. zo srnca či z jelena. Niekto pridáva aj pásiky zlenej pálivej papriky a na hrubé kolieska nakrájané ošúpané zemiaky.
Postup: Odblanené a vykostené mäso z jahňacieho stehna nakrájame na plátky- (každý asi 70g), naklepeme, osolíme, okoreníme a posypeme lístkami čerstvých byliniek. Naložíme do kvalitného oleja marinovať aspom na 3 dni. Jednotlivé plátky mäsa potom napichujeme na ihly- ( ražníky, valašky) striedavo s cibuľou a slaninkou. Grilujeme na drevenom uhlí. V domácich podmienkach plátky mäsa a ostatné suroviny pokladieme na pekáč- vyložený dvojitou vrstvou alobalu, ktorý potrieme olejom. Alobal dobre uzavrieme aby nám nevytiekla šťava. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 1,5 hodiny: