Domáca tlačenka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 07. 12. 2009

Suroviny: 500 g bravčového pliecka, 500 g prerasteného bôčika, 1/2 bravčovej hlavy, 1-2 ks bravčové jazyky, 200g bravčových kožiek alebo 1 bravčová nožička (rozseknutá po dĺžke), 150 g bravčovej pečene, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 2 bobkové listy, 1 PL celé čierne korenie, 6 guličiek nového korenia, 1PL bravčovej masti, vývar z mäsa, na špic noža mleté nové korenie, zázvor mletý a klinčeky mleté, 1 čL mletého čierneho korenia, 1/4 čl mletej rasce, soľ.

Postup: cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu rozkrojíme na polovice a dáme do hrnca s vodou. Pridáme soľ, bobkové listy a celé korenie. Očistené mäso a polovicu pečene dáme do tejto vody uvariť domäkka. Mäkké mäso potom z vývaru vyberieme a necháme schladnúť .Druhú cibuľu nasekáme nadrobno a na masti opražíme dozlatista. Mäso oberieme od kosti, nakrájame na kocky asi 2x2 cm a dáme do väčšej nádoby. Kože z hlavy a z nožičky (alebo kožky) zomelieme najemno, spolu so zvyšnou pečeňou. Zomelieme aj opraženú cibuľu a pridáme k mäsu. Zmes podľa chuti osolíme a ochutíme koreninami a dobre premiešame. Zalejeme vývarom z mäsa tak, aby vývar siahal asi 3 cm nad mäso. Túto zmes potom plníme do pripraveného vrecka na tlačenku, alebo do hovädzieho pumpla. (Dostať kúpiť v mäsiarni! pumpeľ je hov. slepé črevo). Naplnenú tlačenku na konci zaviažeme motúzikom. Pripravenú tlačenku vložíme do hrnca s vodou a necháme zovrieť. Potom teplotu znížime a varíme pri 80°C asi 1,5 hodiny. Uvarenú tlačenku vyberieme a necháme ju mierne vychladnúť ! potom ju zaťažíme a necháme uplne zatuhnúť na chladnom mieste. Hotovú tlačenku môžeme aj zaúdiť !