Hus s kyslou kapustou a zemiakovými guľkami

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hydina, Vydané dňa: 26. 01. 2010

Suroviny: 1 hus, 1 menšia hlávka červenej kapusty, 1 veľký zemiak, 2 cibule, olej, soľ. NA ZEMIAKOVÉ GUĽKY:1/2 kg zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, polohrubú múku.

Postup: 1. Mladú hus nemusíte podlievať ani dusiť, môžete ju piecť bezprostredne na masle. 2. Staršiu hus podlievajte šťavou alebo vývarom. Keď hus začne červenať, zľahka poprepichujte v tukových oblastiach kožu vidličkou. 3. Vnútro husi vyplňte dobre umytými neošúpanými jablkami, ktoré zjemnia chuť husacieho mäsa. 4. Uvarte zemiaky, ošúpte ich a nechajte vychladnúť. 5. Do hrnca vložte nakrájanú kapustu, zalejte ju vodou a nechajte 20 minút variť. 6. Nakrájanú cibuľu opečte dosklovita a pridajte k uvarenej kapuste. 7. Potom do kapusty pridajte jemne nastrúhaný surový zemiak a nechajte kapustu prejsť varom. 8. Uvarené vychladnuté zemiaky nastrúhajte, osoľte, pridajte vajce, múku a urobte cesto. Guľky zo zemiakového cesta vložte do väčšieho množstva osolenej vody a dajte variť. Keď guľky vyplávajú na hladinu, vyberte ich, opláchnite studenou vodou a potrite roztopeným maslom. 9. K mäsu a zemiakovým guľkám podávajte kapustu posypanú opečenou cibuľou s oškvarkami z husacieho tuku a kože.