Suroviny: 6-8 strúčikov cesnaku, 2 kocky hydinového bujónu, 1 kelímok šľahačkovej smotany, maslo, hladká múka, rasca, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Z kociek bujónu si uvaríme vývar. Do hrnca dáme 2 PL masla a necháme ho rozohriať. Pridáme 2 PL hladkej múky a upražíme zlatistú zápražku. Zalejeme ju vychladnutým vývarom a dobre premiešame. Potom pridáme prelisovaný cesnak, podľa chuti trocha celej alebo mletej rasce, korenie, zalejeme smotanou a necháme povariť. Nakoniec polievku zjemníme kúskom masla. Podávame s opraženými žemľovými kocočkami (krutónikmi) alebo so šunkovými knedlíčkami. ŠUNKOVÉ KNEDLÍČKY: Do misky vyklepneme vajíčko, pridáme troška soli, asi 50 g- na drobné kocočky pokrájanej šunky a trocha nasekanej petržlenovej vňate. Dochutíme štipkou mletého korenia a pridáme toľko detskej krupice, aby sme vymiešali hustejšie cesto. Z takto vypracovanej hmoty tvarujeme navlhčenými rukami malé asi 1,5 cm guličky. Tieto uvaríme v osolenej vode a po uvarení ich vložíme do polievky.