Lúpačky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 01. 02. 2015

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 3 PL kryštálového cukru, 1 čl soli, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 2 dl oleja, 1/2 l mlieka (vlažného), 1 kocka kvasníc.

Postup: Z vlažného mlieka, kvasníc a cukru si urobíme kvások, po nakysnutí ho pridáme do preosiatej múky a pridáme ostatné suroviny. Zamiesime cesto a necháme ho 1 hodinu kysnúť. Potom nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame ho na obdĺžniky. Tie plníme ľubovoľnou plnkou, preložíme cez polovicu a okraje dobre postláčame, aby nám plnka nevytiekla. Lúpačky uložíme na vymastený plech, potrieme na vrchu vajcom a dáme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 15 - 20 minút do zlatista.