Americký hamburger

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 06. 03. 2018

Suroviny: Žemle: 1 kg polohrubej múky, 480 ml vlažného mlieka, 4 vajcia, 1/4 rozpusteného masla, 1 kocka droždia, 2 lyžičky soli, 1 lyžička cukru, Mäso: 1 kg hovädzieho mäsa, 4 lyžice worcestrovej omáčky, 1/2 lyžičky čierneho mletého korenia, 2 lyžičky soli Priloha: horčica, kečup, cibuľa, paradajka, ľadový šalát

Postup: Urobíme si kvások: mlieko, cukor, droždie. Zmiesime múku, kvások, vajcia, roztopené maslo a soľ. Necháme vykysnúť a rozdelíme si cesto na rovnaké žemličky, ktoré ešte necháme podkysnúť asi 20 minút. Potrieme ich mliekom a posypeme sezamom. Keď sú pekne vykysnuté, pečieme ich vo vyhriatej rúre na 200 stupňoch cca 15 minút, kým nemajú peknú farbu. Mäso si pomelieme a pridáme soľ, čierne korenie a worcestrovu omáčku. Poriadne premiešame a necháme odstáť v chladničke aspoň 1/2 hodinu. Z mäsa tvarujeme placky, ktoré pečieme na rošte alebo v panvici na troche oleja, z každej strany 6 minút. Na opečené mäso dáme kúsok plátkového syra. Rozrežeme si vychladnutú žemľu, položíme si tam jedno mäso so syrom, na to dáme horčicu, kečup, koliesko cibule aj paradajky a lístok ľadového šalátu. Hamburger zakryjeme druhou polovicou žemle a konzumujeme.