Arancini - Ryžové guľky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 07. 03. 2018

Suroviny: Na ragú: 200 g hovädzieho mletého mäsa, 1 cibuľa, 150 g paradajok, 60 g hrášku, 2 strúčiky cesnaku, 1 mozzarella

Na ryžovú vrstvu: 500 g ryže arborio na rizoto, 1,5 l vody, 2 bujónové kocky, 50 g masla, 3 vaječné žĺtka, 50 g parmezánu, vajíčka na obaľovanie, strúhanka, olej na vyprážanie

Postup: Do väčšieho hrnca vhodíme kocky bujónu, zalejeme 1 a 1/4l vody (na 500g ryže) a privedieme k bodu varu. Vodu bude možno treba dosoliť, ale to závisí od vášho bujónu. Voda musí byť dostatočne ochutená, aby bola ryža chutná. Do vody môžete pridať aj štipku šafránu. Za občasného miešania varíme, až kým ryža neabsorbuje všetku vodu. Keď sa vyparí všetka voda a ryža je skoro uvarená, odstavíme hrniec z ohňa. Do ryže pridáme kúsky masla, nastrúhaný parmezán a poriadne premiešame. Nakoniec primiešame vajíčka, ryža by už v tomto momente mala byť dostatočne vychladnutá, aby sa vaječné žĺtka neuvarili. Takto pripravenú ryžu rozložíme na veľký tanier a necháme vychladnúť.

Ragú: Do väčšieho hrnca vlejeme 2-3 šplechy olivového oleja a prihodíme k nemu mleté hovädzie mäso. Mäso chvíľu podusíme a keď zmení farbu z krvavo červenej na hnedkastú, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa udusená, pridáme do mäsa lúpane a nadrobno nakrájané paradajky, kocku cukru a hrášok. Pridáme očistené strúčiky cesnaku a necháme asi 30 minút podusiť. Keď je omáčka uvarená, odstavíme a necháme vychladnúť. No a teraz sa pustíme do formovania arancini. Ruky si musíme pravidelne namáčať do čistej vody, aby sa nám ryža nelepila na ruky. Z vopred pripravenej ryže odoberieme za hrsť. Palcom v strede vytvoríme dierku. Túto dierku pomaly zväčšujeme - guľu otáčame, prst stále vo vnútri a postupne palcom tlačíme na steny guľky. Do vytvorenej jamky vložíme kúsok mozzarely. K syru pridáme za lyžicu ragú... No a guľu môžeme zatvoriť. Horné strany jemne pritlačíme do stredu a uťapkáme. Takto urobené guľky obalíme v trojobale a vyprážame na rozpálenom oleji.