Makové opekance

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 08. 03. 2018

Suroviny: 600 g hladkej múky, soľ, 20 g práškového cukru a podľa potreby mlieko
Kvások: 2 dl mlieka, 20 g droždia, 10 g práľkového cukru
Na posypanie: 100 g masla, 100 g maku, 80 g práškového cukru, 40 g medu

Postup: V mlieku rozmiešame dorždie, cukor a dáme vykysnúť. Prehriatu múku, soľ, cukor vykysnuté droždie a podľa potreby vlažné mlieko dobre vypracujeme na cesto. Na múkou posypanej doske urobíme z vymieseného cesta dlhé šúľky, ktoré poukladáme na vymastený plech. Na plechu necháme vykysnúť, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Do druhého dňa necháme stáť, potom pokrájame na opekance, ktoré vhodíme do vriacej vody. Keď vyjdú na povrch, rýchlo ich vyberieme, aby veľmi nepresiakli vodou. Polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom, práškovým cukrom a naostatok polejeme rozpusteným medom.