Veľkonočný koláč - Mazanec

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 11. 03. 2018

Suroviny: 400 g polohrubej múky, štipka soli, 80 g práškového cukru, cotrónová kôra, 3 žĺtky, 100 g masla, 50 g mandlí, 100 g hrozienok, 1 dl mlieka

Kvások: 1,2 dl mlieka, 30 g droždia, 10 g práškového cukru, 50 g polohrubej múky

Postup: Droždie, cukor a múku rozmiešame vo vlažnom mlieku a necháme vykysnúť. Do misky dáme preosiatu múku, pridáme soľ, cukor, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtky, rozpustené, nie horúce maslo, olúpané posekané mandle, očistené hrozienka, vlažné mlieko, vykysnuté droždie a cesto dobre vypracujeme. Potom ho necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú dosku, vyváľame z neho okrúhly koláč a dáme ho ešte nakysnúť na vymastený plech. Potom nožom navrchu nakrojíme kríž asi do hĺbky 2 cm, koláč natrieme žĺtkom, posypeme kryštálovým cukrom, vložíme do vyhriatej rúry a pomaly upečieme.