Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.

Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.




Hovädzie mäso

Sviečková podľa českej babičky

Suroviny: 500ml vody, 2 PL octu, 5 guličiek nového korenia, štipka mletého zázvoru, 1 bobkový list, 10 guličiek čierneho korenia, tymian, 800g hovädzieho mäsa- sviečkovice,, alebo falošnej sviečkovej (guľaté plece), 80 g údenej slaninky, 400 g koreňovej zeleniny-(mrkva, petržlen, zeler), 1 veľká cibuľa, 150 g masla, soľ, citrón, hovädzí vývar (z kocky), 3 dcl smotany na varenie, cukor, 2 PL šťavy z marhuľového kompótu. Na ozdobenie: koliečka citrónu, brusnicový kompót, šľahačka, vetvička zelenej petržlenovej vňate.

Najprv si uvaríme nálev z vody, octu a korenín. Očistíme a na kocky pokrájame koreňovú zeleninu. Mäso odblaníme a prešpikujeme ho po vlákne prúžkami slaninky. Potom mäso previažeme po obvode motúzikom a zo všetkych strán ho potrieme 40g rozpusteného masla. Nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu dáme spolu s mäsom do menšieho hrnca, zalejeme ho vychladnutým nálevom a prikryté pokrievkou dáme do chladničky marinovať. Mäso marinujeme aspom 48 hodín a pritom ho každých 12 hodín v náleve obrátime!! Po namarinovaní mäso z nálevu vyberieme, a zeleninu scedíme- ale nálev nevylejeme-odložíme !!!!! Na panvici necháme rozohriať 60g masla a na ňom opečieme scedenú zeleninu doružova. opraženú zeleninu preložíme do pekáča. Na tom istom výpeku potom opečieme mäso zo všetkych strán, aby sa mäso zatiahlo. Opečené mäso dáme do pekáča ku zelenine, podlejeme ho trochou odloženého marinovacieho nálevu a pridáme ku nemu dobre umytý citrón aj s kôrou. Prikryjeme a dusíme v rúre vyhriatej na 200*C asi 1,5 hod. Počas dusenia mäso prelievame výpekom a podlievame nálevom. Nakoniec mäso odokryjeme a za častého podlievania výpekom mäso dopečieme doružova. Upečené mäso vyberieme, uložíme v teple a výpek precedíme. Z precedeného vývaru vyberieme citrón, korenie a zeleninu rozmixujeme. Rozmixovanú zeleninu nalejeme naspäť do výpeku. Obidva druhy smotany zmiešame a zašľaháme do výpeku so zeleninou. Omáčku nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením, cukrom a kompótovou šťavou. Necháme spolu znova prevrieť . Mäso pokrájame na plátky a servírujeme podliate s omáčkou a žemľovými knedlíkmi. Ozdobíme koliečkom citróna, kopčekom šľahačky a lyžičkou brusnicového kompótu. nvrch položíme lístok petržlenovej vňate. Môžeme podávať tiež s karlovarskými knedlíkmi.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 06. 03. 2008 | 9875 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (18065 hl.)
 
Jednoduché (5410 hl.)
 
Lacné (5113 hl.)
 
Overené - tradičné (4749 hl.)
 
Je mi to jedno (4701 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 38038
Grafika - ponuka a dopyt
 
Grafika - ponuka a dopyt
Verejná skupina
Pridať sa do skupiny
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
 

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server