Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.
Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.
Hovädzie dusené na víne
Suroviny: 1 Kg hovädzieho zadného mäsa, soľ, korenie, 3 PL oleja, 3 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1/4 L bieleho vína, 3/8 L vývaru z kocky, 2 červené a 2 zelené papriky, 2 cukety, 1 baklažán po 1 viazaničke bazalky a petržlenovej vňate, 1 balenie zemiakových knedlíkov v prášku, 1 konzerva (850 g) rajčín, 1 čL provensálskeho korenia, 100 g tučného tvarohu alebo Lučiny, 1 PL hladkej múky, 1 PL masla, cayenské korenie.
Postup:Mäso opláchneme, osušíme a potrieme soľou a korením. Potom ho opečieme zo všetkych strán na rozpálenom oleji. Pridáme na štvrťky nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a spolu s mäsom necháme chvíľu opekať. Potom podlejeme vínom, vývarom a prikryté dusíme asi 1,5 hodiny. Zatiaľ si očistíme všetku zeleninu a nakrájame ju podľa druhu zeleniny na kocky alebo tenké plátky. Po 1 hodine pečenia pridáme nakrájanú zeleninu k mäsu a spolu dusíme. Zatiaľ si opláchneme bazalku, vetvičku si odložíme a ostatnú najemno nasekáme. Zmes na knedlíky premiešame s nasekanou bazalkou a zamiešame s vodou podľa návodu na obale. Premiešame a necháme 10 minút odpočívať. Potom z cesta vytvarujeme malé guľaté knedlíčky, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme. Konzervované rajčiny scedíme a nakrájame nahrubo. Mäkké mäso aj so zeleninou vyberieme a vo výpeku podusíme pokrájané rajčiny a nasekané bylinky. Primiešame tvaroh alebo Lučinu a necháme ho rozpustiť. Múku vymiešame s maslom a za stáleho miešania omáčku zahustíme. Nakoniec dochutíme soľou a cayenským korením. Mäso nakrájame na plátky, obložíme zeleninou a prelejeme omáčkou. Podávame s knedlíčkami a dozdobíme vetvičkou bazalky.
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom
phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku.
Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.