Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.
Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.
Hovädzie filé na divoko
Suroviny: Asi 1,5 kg hovädzieho chudého mäsa v celku -(pliecko-zadné-roštenec), 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru, citrón, zmes korenia na divočinu-(celé čierne a nové korenie, 2 klinčeky, 4-5 guličiek borievok), 2 bobkové listy, soľ, vegeta, hladká múka, 2 dcl smotany na varenie, olej, 100 g údenej slaninky.
Postup: Mäso odblaníme, opláchneme a osušíme obrúskom. Potom mäso prešpikujeme pásikmi údenej slaninky. Zvyšnú slaninku pokrájame na kocočky a v hrnci s trochou oleja ju oškvaríme. Potom vložíme ku slaninke pripravené mäso a prudko ho poopekáme zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme a na výpeku osmažíme dosklovita nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme na kocočky pokrájanú zeleninu a opražíme. Podlejeme vodou, pridáme koreniny a vložíme naspäť mäso. Prikryté dusíme domäkka. Podľa potreby podlievame vodou. Mäso môžeme dusiť aj v tlakovom hrnci. Mäkké mäso vyberieme a zeleninu aj so šťavou prepasírujeme cez sito. Prepasírovanú omáčku zahustíme smotanou, v ktorej sme rozšľahali hladkú múku. Necháme na slabšom ohni prevariť. Omáčku dochutíme nastrúhanou citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Mäso pokrájame na plátky a podávame preliate s omáčkou. Vhodná príloha: knedľa alebo varené cestoviny.
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom
phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku.
Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.