Rozmarín lekársky je stálezelená rastlina z čeľade hluchavkovitých krovitého vzrastu. Rozmarín je stálezelený, až 2 m vysoký, výrazne voňajúci ker.
Stonky husté, rozvetvené, na spodnej časti drevnatejúce so šedastou kôrou.
Listy sú úzke, priame, aromatické, zhora tmavé a lesklé, zospodu šedasté.
Kvitne neskoro na jar a skoro v lete drobnými bielymi, či až modrými kvietkami.
Ako korenie sa používajú listy ihličkovitého vzhľadu, sušené aj čerstvé, celé aj drvené či jemne mleté. Pomáha lepšiemu tráveniu, vylučovaniu žlče a moču, proti nadúvaniu, pri nízkom krvnom tlaku. Používa sa buď samotný alebo ako sučasť provensálskeho korenia. Dodáva jedlám trpko korenenú chuť, vôňou sa podobá kadidlu. Používa sa pri príprave jahňacej pečienky, teľacieho mäsa, hydiny, varených rýb a rajčinových omáčok.
Zdieľaj recept
| Pridané dňa 23. 02. 2009 | 4653 x prečítané |
Počet komentáov: 0 |
Pridať komentár |