Oregano je vytrvalá, vlnato chlpatá bylina vysoká 20 až 90 cm. Kvety sú drobné, ružové. Koruna má trojcípy dolný pysk a vykrojený pysk horný. Kalich je trubkovito zvonkovitý. Kvitne v júli až septembri. Celá rastlina príjemne aromaticky vonia.
Vňať sa používa hlavne ako korenie, typickým použitím je korenenie pizzy. Okrem toho je tiež súčásťou provensálskeho korenia. Chuť je výrazná, ale odlišná od majoránky. Zbiera sa kvitnúca vňať, prítomnosť plodov je nežiadúca. Používa sa tiež v liečiteľstve pre svoje aseptické a protizápalové účinky, uľahčuje odkašľávanie a zvyšuje vylučovanie žlče. Droga je silným prostriedkom uvoľňujúcim kŕčovité stiahnutie hladkého svalstva (spazmolytikum). Používá sa aj na obklady a osviežujíce kúpele. Pokiaľ sa pestuje, tak je zároveň dôležitou medonosnou rastlinou.
Zdieľaj recept
| Pridané dňa 25. 02. 2009 | 5505 x prečítané |
Počet komentáov: 0 |
Pridať komentár |