Škorica je aromatická kôra škoricovníkov, stálezelených tropických stromov. Je aj liečivá, vyrába sa z nej silica, tinktúry, olej. Má korenisto nasladlú chuť a príjemnú vôňu, ktorú jej dáva hlavne obsiahnutá zlúčenina cinnamaldehyd. Pôsobí na chuť do jedla, celkovo osviežuje a podporuje trávenie.
Zo škoricovníka sa využíva sušená vnútorná časť kôry, bohatá na silice. Z listov, vetiev aj kvetov sa získava škoricový olej. Škoricovník nachádza uplatnenie vo veľa priemyslových odvetviach: v potravinárstve - vo väčšine krajín sa používa prášková škorica, která sa pridáva hlavne do sladkých pokrmov, do pečiva a cukrárskych výrobkov, pri zaváraní ovocia. Môže sa však používať aj škoriicová kôra vcelku (napr. v Indii sa vypráža v horúcom oleji). Do mäsových pokrmov sa pridáva škorica v ázijskej, latinskoamerickej, arabskej aj španielskej kuchyni.
Zdieľaj recept
| Pridané dňa 25. 02. 2009 | 9666 x prečítané |
Počet komentáov: 0 |
Pridať komentár |