Kurkuma alebo japonský šafrán je korenie zo sušeného mletého výhonku kurkumovníka dlhého (Curcuma longa), žltej farby. Pôvod je v južnej Ázii, najväčším producentom je India. Obsahuje asi 5 % éterického oleja (hlavné zložky sabinen, felandren a žlté farbivo kurkumín). Používá sa v curry korení. Niekedy sa výťažky z kurkumovníka používajú aj ako liek.
Táto ázijská úžitková rastlina z čeľade zázvorníkovitých má vynikajúce protizápalové účinky a je dokazateľne antioxidantom. Najnovšie sa zistilo, že významne podporuje mozgové kognitivné funkcie, hlavne u starších ľudí. Je to prírodný a veľmi účinný mozgový doping, ktorý poskytuje karí korenie. Z kurkumy sa tiež vyrába škrobová múčka. Používa sa napr. k zahusťovaniu rybích a korytnačích polievok. Kurkuma sa používa tiež ako farbivo do potravín. Napríklad sa používa do bezvaječných cestovín, aby boli žuté. Výhonky kurkumy sa niekoľko hodín varia a potom sú sušené a následne pomleté na sýto žutý prášok. Aktivný prvok kurkumín má zemitú, horkastú, korenistú a horčici podobnú chuť.
Zdieľaj recept
| Pridané dňa 25. 02. 2009 | 6174 x prečítané |
Počet komentáov: 0 |
Pridať komentár |