Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.

Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.




Hovädzie mäso

Maďarský guláš - (perkelt) po slovensky

Suroviny: 3 PL bravčovej masti, 1 kg hovädzieho mäsa- (predné alebo môčing), 3-4 cibule, 4-5 čl mletej červenej papriky, soľ, korenie, majoránka, 2 kocky hovädzieho bujónu na vývar, 2 dcl vína alebo piva na podliatie, 4 strúčiky cesnaku, 50 g údenej slaninky./ Keď pokrájame mäso na kocky, tak akú máme kopu mäsa, tak takú kopu by sme mali mať nakrájanej cibule./

Postup: Mäso pokrájame na stredne veľké kocky a cibuľu nasekáme nadrobno. Na horúcej masti necháme dôkladne zosklovatieť nasekanú cibuľu, pridáme nakrájané mäso a spolu pražíme, až mäso zbelie a dobre sa zatiahne. Potom pridáme 4-5 PLmletej papriky, premiešame a rýchlo podlejeme vývarom, aby sa nám paprika nespálila a nezhorkla. Pridáme koreniny a na veľmi slabom ohni necháme dusiť domäkka. Počas dusenia mäso občas premiešame a podlievame vodou. Keď je mäso mäkké, pridáme víno alebo pivo a ešte podusíme. Pod mäsom sa musí vytvoriť z cibule hustejšia šťava, ktorú už ničím nezahusťujeme. Hotový guláš dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránkou a poprípade prisolíme. Nakoniec guláš dochutíme na kocočky pokrájanou a dobre oškvarenou slaninkou. Môžeme podávať podľa chuti s varenými zemiakmi, knedlíkmi, haluškami alebo s cestovinami.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 05. 03. 2009 | 9434 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (18062 hl.)
 
Jednoduché (5407 hl.)
 
Lacné (5110 hl.)
 
Overené - tradičné (4746 hl.)
 
Je mi to jedno (4698 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 38023
Grafika - ponuka a dopyt
 
Grafika - ponuka a dopyt
Verejná skupina
Pridať sa do skupiny
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
 

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server