Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.

Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.




Hovädzie mäso

Dusené hovädzie mäso v rajčinovej omáčke

Suroviny: 600-800 g hovädzieho pleca, 150 g údenej slaninky, 600 g koreňovej zeleniny-(mrkva, petržlen, zeler),2 cibule, po 6 guličiek čierneho aj nového korenia, 2 bobkové liosty, kúsok celej škorice, 4 voňavé klinčeky, 1 dcl oleja, 1 PL cukru, 200 g rajčinového pretlaku, 1,5 L mäsového vývaru-(z kociek masox), soľ, mleté čierne korenie, 80 g masla, citrónová šťava a cukor na dochutenie.

Postup: Mäso (v celku) prešpikujeme prúžkami slaninky a tenšími špalíčkami mrkvy. Potom mäso osolíme, okoreníme a opečieme prudko na oleji zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom. Na výpeku z mäsa opražíme na kocočky pokrájanú zvyšnú slaninku, pridáme na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu a orestujeme ju dozlatista. Potom pridáme guličky korenia, zasypeme cukrom a prestujeme. Napokon pridáme pretlak a krátko podusíme. Všetko zalejeme vývarom, vložíme opečené mäso, škoricu, klinčeky a bobkový list. Prikryté udusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, omáčku prepasírujeme cez sito a zjemníme maslom. Nakoniec omáčku dochutíme podľa chuti citrónovou šťavou, cukrom a poprípade soľou a korením. Mäso nakrájame na plátky, vložíme do omáčky prehriať a podávame so žemľovou knedľou.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 02. 06. 2009 | 6440 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (18708 hl.)
 
Jednoduché (6013 hl.)
 
Lacné (5804 hl.)
 
Overené - tradičné (5421 hl.)
 
Je mi to jedno (5360 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 41306
Grafika - ponuka a dopyt
 
Grafika - ponuka a dopyt
Verejná skupina
Pridať sa do skupiny
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
 

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server