Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.
Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.
Arancini - Ryžové guľky
Suroviny: Na ragú: 200 g hovädzieho mletého mäsa, 1 cibuľa, 150 g paradajok, 60 g hrášku, 2 strúčiky cesnaku, 1 mozzarella
Na ryžovú vrstvu: 500 g ryže arborio na rizoto, 1,5 l vody, 2 bujónové kocky, 50 g masla, 3 vaječné žĺtka, 50 g parmezánu, vajíčka na obaľovanie, strúhanka, olej na vyprážanie
Postup: Do väčšieho hrnca vhodíme kocky bujónu, zalejeme 1 a 1/4l vody (na 500g ryže) a privedieme k bodu varu. Vodu bude možno treba dosoliť, ale to závisí od vášho bujónu. Voda musí byť dostatočne ochutená, aby bola ryža chutná. Do vody môžete pridať aj štipku šafránu. Za občasného miešania varíme, až kým ryža neabsorbuje všetku vodu. Keď sa vyparí všetka voda a ryža je skoro uvarená, odstavíme hrniec z ohňa. Do ryže pridáme kúsky masla, nastrúhaný parmezán a poriadne premiešame. Nakoniec primiešame vajíčka, ryža by už v tomto momente mala byť dostatočne vychladnutá, aby sa vaječné žĺtka neuvarili. Takto pripravenú ryžu rozložíme na veľký tanier a necháme vychladnúť.
Ragú: Do väčšieho hrnca vlejeme 2-3 šplechy olivového oleja a prihodíme k nemu mleté hovädzie mäso. Mäso chvíľu podusíme a keď zmení farbu z krvavo červenej na hnedkastú, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa udusená, pridáme do mäsa lúpane a nadrobno nakrájané paradajky, kocku cukru a hrášok. Pridáme očistené strúčiky cesnaku a necháme asi 30 minút podusiť. Keď je omáčka uvarená, odstavíme a necháme vychladnúť. No a teraz sa pustíme do formovania arancini. Ruky si musíme pravidelne namáčať do čistej vody, aby sa nám ryža nelepila na ruky. Z vopred pripravenej ryže odoberieme za hrsť. Palcom v strede vytvoríme dierku. Túto dierku pomaly zväčšujeme - guľu otáčame, prst stále vo vnútri a postupne palcom tlačíme na steny guľky. Do vytvorenej jamky vložíme kúsok mozzarely. K syru pridáme za lyžicu ragú... No a guľu môžeme zatvoriť. Horné strany jemne pritlačíme do stredu a uťapkáme. Takto urobené guľky obalíme v trojobale a vyprážame na rozpálenom oleji.
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom
phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku.
Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.