Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.

Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.




Špeciality

Šlonská cmunda

Suroviny: Surové zemiaky, soľ, korenie, mletá rasca, majoránka, stredne veľká cibuľa, cesnak, 1 vajce, hladká múka, varená údená krkovička, kyslá kapusta, bobkový list, nové korenie, celá rasca, pivo

Postup: Základom cmundy je cesto na „bramborák“. Lupnem sem, pre istotu, i recepis na toto cesto, pretože viem, že v Čechách sa bramborák pripravuje zo zemiakov varených. Teda: zemiaky (surové) nastrúhame na strúhadle a necháme chvíľu postáť, až pustí vodu, ktorú potom zlejeme. Do zemiakov šupneme soľ, korenie, rascu, majoránku. Nastrúhame jednu stredne veľkú cibuľu a prelisujeme cesnak. S korením a soľou to nepatrne preženieme, pretože zemiaková hmota do seba všetky ingrediencie tak nejako vcucne. Pridáme jedno vajce a postupne pridávame hladkú múku, až je cesto tak akurát na uplácanie placky. Cesto necháme chvíľu v kľude (opäť totiž pustí vodu, ktorú bude treba zliať) a na plátky si nakrájame údené mäsko. Najlepšia je domáca údená krkovička, ale i v markete zakúpená šiška údeného bude chutnať (kúpené údené doporučujem vopred uvariť). Ďalej si pripravíme kyslú kapustu, ktorú vrazíme do sita, prepláchneme studenou vodou a dáme variť spolu s jedným bobkom, guličkou nového korenia, rascou a soľou (do vody a do mäkka, samozrejme). Teraz príde to hlavné. Údené, kapustu i cesto na bramborák máme. Teda vezmeme panvicu väčšej veľkosti, nalejeme na ňu olej, necháme ho poriadne rozpáliť a budeme piecť placky. Cesta dáme na panvicu presne toľko, aby sme placku nemali ani veľmi hrubú ani veľmi tenkú. Opečieme z jednej i druhej strany, zmiernime plameň a na jednu polovicu placky naložíme kapustu a na ňu položíme jeden až dva plátky údeného a potom placku preložíme tak, aby sme vytvorili vrecko s kapustou a mäskom vo vnútri. Pomaličky dopekáme, pretože chceme, aby bramborák bol na povrchu chrumkavý a údené s kapustou vo vnútri pekne prehriate. Takto postupujeme až do úplného vyčerpania všetkých surovín, ale opatrne, aby sme vo finále neboli vyčerpaní aj my. Doporučujem zapíjať vychladeným pivkom a radšej ani nepočítať kalórie.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 30. 07. 2008 | 2239 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (18209 hl.)
 
Jednoduché (5554 hl.)
 
Lacné (5244 hl.)
 
Overené - tradičné (4881 hl.)
 
Je mi to jedno (4836 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 38724
Grafika - ponuka a dopyt
 
Grafika - ponuka a dopyt
Verejná skupina
Pridať sa do skupiny
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
 

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server