Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.

Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.




Hydina

Štefanská pečená hus

Suroviny: 1 hus (aspoň 2,5 kg), soľ, mleté čierne korenie, troška celej rasce. PLNKA: 1 žemľa, 100 g sušených sliviek namočených v koňaku, 100 g husacej alebo hydinovej pečienky, 100 g šunky, 1 kyslasté jablko, 80 g varených jedlých gaštanov - (môže byť aj gaštanové pyré), 1 vajce, 50 g strúhanky, 3 dcl šľahačkovej smotany, soľ, korenie. NA OMÁČKU: 1 cibuľa, trocha mrkvy a zeleru, 2 jablká, hydinový vývar (z kocky), smotana na varenie. PRÍLOHA: scherry rajčinky a ružičkový kel.

Postup: Očistenú hus posolíme a okoreníme korením aj z vnútornej strany. Potom ju naplníme plnkou, otvor zašijeme, hus vložíme do pekáča a posypeme rascou. Okolo husi nasypeme nasekanú cibuľu, na kocočky nakrájaný zeler, mrkvu a očistené jablká. Podlejeme ju vodou a pečieme na spodnej mriežke v rúre vyhriatej na 200 °C asi 1,5 hodiny.PLNKA: Namočenú žemľu vyžmýkame, pomiešame s nasekanými slivkami, na kocočky nasekanou šunkou a jabĺčkom. Pridáme rozmačkané gaštany alebo pyré, vajce, ostatné prísady a dobre pomiešame. OMÁČKA: Na výpeku z husi orestujeme celé rajčinky a ružičkový kel, podlejeme vývarom, zalejeme smotanou na varenie a ochutíme. Necháme povariť. Do hotovej omáčky môžeme pre chuť pridať aj troška koňaku.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 25. 12. 2008 | 3534 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (18202 hl.)
 
Jednoduché (5548 hl.)
 
Lacné (5238 hl.)
 
Overené - tradičné (4875 hl.)
 
Je mi to jedno (4827 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 38690
Grafika - ponuka a dopyt
 
Grafika - ponuka a dopyt
Verejná skupina
Pridať sa do skupiny
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
 

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server