Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.

Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.




Maškrty

Vianočný štedrák

Suroviny: CESTO: 1 kg hrubej múky, 1 L mlieka, 100 g kryštáľového cukru, 20 g kvasníc, 120 g Hery, 3 žĺtky, tuk na vymastenie plechu. PLNKY: Lekvárová plnka: 250 g slivkového lekváru, 1 čL citrónovej kôry. Orechová plnka: 250 g mletých orechov, 30 g piškót, 2 dcl mlieka, 80 g kryštáľového cukru, 1 vaniľkový cukor, 10 g masla, 1 čL citrónovej kôry. Maková plnka: 200 g mletého maku, 2 dcl mlieka, 120 g kryštáľového cukru, 1 vaniľkový cukor, 10 g masla, 1 čL citrónovej kôry. Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 80 g kryštáľového cukru, 1 vaniľkový cukor, 10 g masla, 2 vajcia, 20 g hrozienok, citrónová kôra.

Postup: Do vlažnného mlieka pridáme 1 čL cukru, rozmrvené kvasnice, premiešame a necháme podkysnúť. Kvások nalejeme k preosiatej múke, pridáme Heru, cukor, žĺtka, štipku soli a vypracujeme cesto. Cesto necháme prikryté na teplom mieste kysnúť asi 30minút. Pokiaľ nám cesto kysne, zataľ si pripravíme plnky. Lekvárová: do lekváru primiešame najemno nastrúhanú kôru z citróna. Orechová: Piškóty rozdrobíme, pridáme mleté orechy, horúce osladené mlieko, citrónovú kôru a varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Maková: Do horúceho osladeného mlieka nasypeme mletý mak, nastrúhanú kôru z citróna a varíme 10 minút. Tvarohová: Tvaroh zmiešame so žĺtkami, s cukrom s maslom, pridáme hrozienka, dotuha vyšľahaný sneh z bielkov a strúhanú kôru z citróna. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý dieľ rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 2 cm. Na vymastený plech položíme vyvaľkaný plát cesta, nanesieme 1. plnku, potom dáme ďaľší plát cesta, 2. plnku, a tak pokračujeme až minieme suroviny. Na poslednú vrstvu poukladáme pásiky z 5. cesta a vytvoríme z nich na povrchu štedráka mriežku. Pripravený koláč upečieme vo vyhriatej rúre.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 23. 12. 2008 | 3289 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (18211 hl.)
 
Jednoduché (5556 hl.)
 
Lacné (5246 hl.)
 
Overené - tradičné (4884 hl.)
 
Je mi to jedno (4840 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 38737
Grafika - ponuka a dopyt
 
Grafika - ponuka a dopyt
Verejná skupina
Pridať sa do skupiny
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
 

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server